Kasza jaglana zapiekana z jabłkami

W dzieciństwie moja mama przygotowywała czasem ryż zapiekany z jabłkami. Pamiętam ten smak połączenia jabłek z cynamonem. Ja dziś proponuję nieco inną wersję, będzie to prosta zapiekanka z kaszą jaglaną: Kasza jaglana zapiekana z jabłkami




Składniki:
- około 10 jabłek
- 1-2 łyżka cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 200g kaszy jaglane (2 torebki)

dodatki:
- margaryna do wysmarowania formy
- śmietana 18% do podania

Forma: naczynie żaroodporne

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu w lekko osolonej wodzie. Jeśli nie używamy takiej w torebkach, to należy pamiętać, aby dodać dwa razy więcej wody niż mamy kaszy. 

Jabłka obieram i ścieram na tarce. Dodaję cukier i cynamon. Dokładnie mieszam.

Formę smaruję margaryną. Nakładam warstwę kaszy, a na to warstwę jabłek, a następnie znowu kasza. Formę należy przykryć. Jeśli nie macie pokrywki, nakrywamy folią aluminiową.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 30 minut


Podaję ze śmietaną na ciepło lub zimno. Po ostudzeniu przechowuję w lodówce.

4 komentarze:

  1. Robię coś podobnego, ale z ryżem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Z ryżem jadłam taką zapiekankę, ale z kaszą jaglaną nie, muszę zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo...bardzo zdrowy i fajny sposób na podanie kaszy jaglanej

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuje za ten przepis! Szukam czegos dobrego wlasnie z kaszy jaglanej bo nie moge sie do niej przekonać A moze ten deser do mnie przemówi ! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego https://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)
zBLOGowani.pl