Szybkie ciasto biszkoptowe z jabłkami

Gdy ma się ochotę na ciasto, ale nie chce nam się szczególnie za wiele czasu poświęcić na jego przygotowanie, można skorzystać z przepisów na tzw. szybkie ciasto, ekspresowe ciasto czy ciasto w 5 minut. Dziś w tym temacie podam wam przepis na szybkie biszkoptowe ciasto z jabłkami.

Składniki:
ciasto:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- mały cukier waniliowy

nadzienie:
- 3 jabłka

dodatki:
- cukier puder do posypania

Forma: okrągła tortownica o średnicy około 25cm (u mnie forma do tarty)

Przygotowanie:
Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywno. Wtedy dodaję cukier i cukier waniliowy, i miksuję razem do uzyskania gładkiej błyszczącej masy. Dodaję powoli resztę składników na ciasto i mieszam je drewnianą łyżką.

Jabłka przygotowuję wcześniej. Obieram je, dzielę na ćwiartki i usuwam gniazda nasienne. Kroję każdą część na plasterki. 

Ciasto przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka układam na wierzchu i lekko wciskam w ciasto. Wkładam formę do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika180 °C
Czas pieczenia: 20 minut

Gotowy biszkopt obsypuję cukrem pudrem.

15 komentarze:

  1. wygląda fenomenalnie, bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Uratowałaś mnie kobieto 😂😂😂

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie pieke zapach roznosi się po całym domu rewelacja mam nadzieję że tak samo będzie smakował jak pachnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy te ciasto po 20 min powinno byc suche w srodku po sprawdzeniu patyczkien?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biszkopt powinien być suchy. Trzeba uważać jedynie by nie trafić patyczkiem na jabłko, bo będzie mokry.

      Usuń
  5. Po 20 minutach niestety nadal jest surowe...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sam biszkopt piecze się 20 minut, z jabłkami to nie powinno trwać dłużej niż z 5 minut więcej. Ciasto natomiast wkładam do nagrzanego już piekarnika do 180 stopni.

      Usuń
    2. U mnie też jest mokre a siedzi już 40 minut. W przepisie nie jest napisane żeby nagrzać piekarnik. Może to jest przyczyną

      Usuń
    3. Jest napisane, przepraszam

      Usuń
  6. Żółtka dodajemy czy nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dodajemy żółtka w momencie, gdy w przepisie napisane jest "dodajemy resztę składników na ciasto".

      Usuń

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego https://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)
zBLOGowani.pl