Naleśniki z mozzarellą i pastą brokułowo-szpinakową z nutą czosnku niedźwiedziego

Naleśniki to potrawa, którą można podawać na słodko, ale także na słono. Tym razem u mnie wersja naleśników wykwintnych, ale także wegetariańskich: Naleśniki z mozzarellą i pastą brokułowo-szpinakową z nutą czosnku niedźwiedziego.


Składniki:

ciasto na naleśniki:
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oleju

nadzienie:
- ser mozzarella
- pasta warzywna z nutą czosnku niedźwiedziego Rolnik (brokuły, szpinak, cukinia)

dodatki: 
- olej rzepakowy do smażenia
- suszona bazylia do posypania

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe przekładamy do miski i miksujemy. Jest ono rzadkie.

Rozgrzewam patelnię, przesmarowuję ją  lekko olejem. Smażymy naleśniki z obu stron ma lekko rumiany kolor. Z tej ilości ciasta wychodzi ich koło 7 sztuk.

Jeszcze ciepły naleśnik smaruję pastą brokułową. Na niej układam kawałki mozzarelli. 

Zaginam przeciwległe boki na około 1 cm. Następnie zwijam. Tak przygotowane naleśniki podsmażam z obu stron na rumiano na patelni z rozgrzanym olejem.

Gotowe posypuję odrobiną bazylii. Podaję naleśniki na ciepło.


2 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie :) Chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. WIDZE CIASTO JAK NA KROKIETY FAJNIE:) takiego smaku jeszcze nie probowalam:)fajny przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)