Placki cukiniowo-ziemniaczane

W trakcie sezonu cukiniowego nie może u mnie zabraknąć dań z tym warzywem. Są to m.in. placki z cukinii, a dziś dokładnie to placki cukiniowo-ziemniaczane.

Składniki:
- jedna średnia cukinia
- 3 średnie młode ziemniaki
- 1 mała marchewka
- 1/2 cebuli białej
- 1/4 cebuli czerwonej
- 1 jajko
- mąka pszenna (około 1 szklanki)
- 1 płaska łyżeczka soli
- majeranek, czarny pieprz

dodatki:
- olej rzepakowy do smażenia
- twaróg biały i śmietana do podania

Przygotowanie:
Warzywa ścieram na tarce o średnich oczkach. Ja tym razem wspomogłam się robotem kuchennym. Dodaję resztę składników i dokładnie mieszam ciasto. Mąki dodaję tyle, aby ciasto nie było za rzadkie.

Na patelni rozgrzewam olej. Za pomocą łyżki nakładam ciasto na patelnię i rozsmarowuję tworząc zgrabne placki. Smażę z obu stron na rumiano. Gotowe przekładam na ręcznik papierowy.


Podaję tym razem z półtłustym twarogiem i śmietaną. Do tego świeże ogóreczki także z mojej działki.
 Wytrawne tarty i placki - najlepsze na letni obiad

5 komentarze:

  1. Wyglądają niesamowicie. Proszę o jednego placuszka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z marchewką jeszcze nie robiłam, na pewno wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie placki :) czasem dorzucam jeszcze marchew czy pieczarki.

    OdpowiedzUsuń
  4. No i wiem, co jutro robię na obiad :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego http://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)